010-10 19 160 kundtjanst@bgavideo.com

Teknik/Format - Smalfilm

Teknik

Rengöring:

Vi får ofta frågan om rengöring verkligen är nödvändigt? Enligt vår erfarenhet är rengöring väldigt viktig för ett riktigt bra slutresultat. Detta av två anledningar:

1 – Man får bort all smuts som ”dansar omkring” på filmen, vilket ofta upplevs som störande på en TV-skärm.
2 – Beläggningar som är vanliga på filmerna försvinner. Gamla beläggningar riskerar annars att ge sämre skärpa och färgåtergivning.

All film rengörs två gånger för att få bort all smuts och beläggningar. Rengöringen sker manuellt vilket innebär att en av våra operatörer granskar filmen och lagar trasiga skarvar och manuellt bedömer filmens skick. Vid rengöringen används endast godkända och miljövänliga vätskor speciellt framtagna för film.

Skanning:
All smalfilm skannas i en FlashscanHD (720p) eller Flashtransfer Choice (Upptill 2k) från MWA-Nova som är efterföljaren till FlashscanHD. Vid skanning sitter en av våra erfarna skannertekniker med och korrigerar exponering, och justerar färgmättnad och vitbalans.

Vi skannar in all film som HighDef, vilket ger betydligt högre kvalité och därefter konverteras filmerna till det format som du som kund vill ha.

Redigering:
Vid redigeringen görs även en närmare granskning av kvalitén och filmer med riktigt krångliga färger eller exponering får här en extra justering. Vi tittar även igenom all film och tar bort helt vita eller svarta partier. Avsnitt med extrem oskärpa redigeras normalt också bort. Du betalar bara för den färdiga filmen och inte för de avsnitt som vi tar bort.

Format

Här kommer de dataformat som vi rekommenderar. Givetvis kan vi även leverera i andra format, men detta är vad vi rekommenderar.

H264 – HighDef – Rekommenderas av oss!
Ett nytt avancerat filformat som är extra lämpligt för HighDef-filer. Formatet är utmärkt för att lägga filmer på ett USB-minne eller liknande, så att du enkelt kan spela upp dina filmer på valfri dator eller TV/DVD med USB-ingång. För hemmabruk är detta också ett lämpligt format för att kunna redigera dina filmer. Kan levereras i både 1080p och 2k beroende vad du önskar.

Filstorlek per minut:
1080p: 145 mb
2k: 180 mb

ProRes 422 – HighDef
För dig som vill ha dina smalfilmer i HighDef i absolut högsta kvalitet utan kompromisser. Fungerar lika bra i PC som Mac. Tänk på att det krävs en kraftfull dator och senaste versionerna av programvara för att hantera HighDef-filer. Detta format lämpar sig endast för redigering och inte för att smidigt titta på dina filmer.

Filstorlek per minut:
1080p: 1500 mb
2k: 3000 mb