010-10 19 160 kundtjanst@bgavideo.com

Teknik/Format - Videoband

Teknik

För att kunna leverera hög kvalitet när vi gör om videoband till DVD eller USB finns det ett par saker som är väldigt viktiga. Här kommer en kort förklaring om vad vi gör.

1 – Rengöring av maskinerna
Gamla band har ofta lösa beläggningar som snabbt kan göra en videobandspelare smutsig. Det som händer då är att kvalitén på överföringen blir dålig. Det gör att bilden blir brusig och att ljudet kan bli sämre. 
Därför har vi som rutin att rengöra våra videobandspelare med jämna mellanrum för att kunna få bort dessa beläggningar, innan det resulterar i dålig kvalité. 
 
2 – Olika band trivs olika bra i olika videobandspelare
Vissa band fungerar utmärkt oberoende vilken video man använder, men många gånger är det en stor skillnad i kvalité beroende på hur väl bandet och videon passar ihop. Eftersom vi har tillgång till över 30 olika videobandspelare så hittar vi nästan alltid en perfekt kombination.
 
3 – Överföring av material ifrån video till digitalt
Här använder vi alltid dubbla stabiliseringsmaskiner för att få bort ev. störningar av bilden (framförallt fenomenet att bilder hoppar och inte är stilla). Allt material körs in i en dator i högsta kvalité för att därefter omvandlas till de format som du som kund önskar. 
 
Väljer du vårt pluspaket justerar vi även bild och ljud kontinuerligt på varje band, detta för att få ut så hög kvalité som möjligt i varje scen. Det görs med speciella maskiner direkt på den analoga signalen, vilket ger en mycket högre kvalité än om man försöker göra detta i efterhand i en dator. 

Format

Här kommer de format som vi rekommenderar. Givetvis kan vi även leverera i andra format, men detta är vad vi rekommenderar.

H-264
Ett nytt avancerat filformat som vi använder som standard när vi levererar filmer på USB-minnen. En timme film tar ungefär 3 GB och kan läsas på både PC och Mac. Fungerar även bra i de flesta TV:s med USB-ingång. Det går också bra att redigera i de flesta nyare redigeringsprogram.

AVI/Quicktime (DV-codec) – Standard SD (DVD)
Standardformat med högsta kvalité som fungerar i alla redigeringsprogram. Ett utrymmeskrävande alternativ som trots det fungerar bra även i lite äldre redigeringsprogram och datorer. Tänk på att säga till om du har PC eller Mac vid inlämning.

Storlek: 1 minut film blir ca 220 MB. 60 minuter film blir ca 13,5 GB.

MPEG-2 – Standard SD (DVD)
Fungerar endast på PC och lämpar sig inte lika väl för redigering som AVI/Quicktime. Kräver dessutom ett modernt redigeringsprogram och en relativt ny dator. Filerna blir dock betydligt mindre vilket gör det möjligt att lägga filerna direkt på DVD-skivor.

Storlek: 1 minut film blir ca 50 MB. 60 minuter film blir ca 3 GB.