010-10 19 160 kundtjanst@bgavideo.com

Frågor & svar

Här finner du svaren på några av de vanligaste frågorna vi får.
Har du fler frågor så hör gärna av dig till oss på 010-10 19 160, via e-post till kundtjanst@bgavideo.com eller via chatten.

Budbil:

Svar: Det beror på att vi alltid samlar ihop flera hämtningar med samma budbil. Vi har dessutom ett flertal fotobutiker runt om i Sverige där vi hämtar upp material regelbundet. Det gör att kostnaden för varje enskild hämtning är minimal, vilket gör att vi också har valt att bjuda på hemleverans om du lämnar in för minst 5000 kr.

Butiker:

Svar: Nej ingen av våra butiker har lunchstängt. För respektive butiks öppettider –klicka här

Svar: Nej det krävs ingen tidsbokning, utan du kan komma när det passar dig själv bäst.

Svar: Ja det går utmärkt, vi erbjuder alla våra tjänster på alla våra butiker. Vi har samma priser och kvalité i alla våra butiker, då butikerna jobbar enligt ett tydligt centralt koncept inom företaget.

Diabilder/negativ/pappersbilder:

Svar: Vi använder alltid automatisk rep- & dammborttagning via digital ICE, vilket är en infraröd sensor som tar bort damm och smuts på dina inskannande bilder.

Upplösning
Beroende på typ av bild använder vi olika upplösning anpassat efter vad som krävs för högsta möjliga kvalitet.
Generellt ger våra skanningar en så hög upplösning att du kan göra förstoringar på upp till 100×140 cm (beroende på dina originalbilder).
Diabilder/35 mm negativ
Skannas i 3600 dpi vilket ger en ungefärlig bildstorlek på 5000×3500 pixlar. Detta motsvarar 17,5 megapixel.
Mellanformat
Skannas i 1200 dpi. Det finns ett flertal storlekar på mellanformat, vilket gör att det inte går att ange en exakt storlek.
Pappersbilder
Skannas i 600 dpi. Det finns ett flertal storlekar på pappersbilder, vilket gör att det inte går att ange en exakt storlek.

Format:
Du kan få bilderna i antingen JPEG- eller TIFF-format.
JPEG
Samma format som en vanlig digital kamera använder. Vi använder en låg komprimering för högsta kvalitet. Varje bild blir ca 2-3 MB.
TIFF
För dig som ställer extremt höga krav. Varje bild blir ca 100 MB och du får givetvis bilderna med 16 bitars färgdjup. Rekommenderas ej för vanliga konsumenter då bilderna blir svårare att bearbeta p.g.a. sin storlek.

Svar: Digital ICE används för att se repor och smuts på filmen. Det fungerar så här: i skannern finns normalt en ljuskälla som läser in bilden med en RGB-lampa. Digital ICE är ytterligare en ljuskälla som består av IR-ljus. IR-lampan läser först av filmen och ”ser” var smutsen sitter och hur bilden ser ut under, och tillsammans med nästa avläsning av RGB-lampan blir smutsen osynlig på den inskannade bilden.

Svar: Vi föredrar att diabilderna levereras i raka magasin, men vi tar givetvis emot bilderna oavsett hur de levereras till oss.

Smalfilm:

Svar: Vi skannar dina filmer ruta för ruta med marknadsledande teknik från tyska MWA Nova. Skannern vi använder heter FlashscanHD (720p) eller Flashtransfer Choice (Upptill 2k) från MWA-Nova som är efterföljaren till FlashscanHD och är den mest avancerade smalfilmsskannern som finns på marknaden.

Vid skanning sitter en av våra erfarna operatörer med och övervakar och justerar färg och exponering (både optiskt och digitalt). Detta resulterar i en mycket hög kvalitet och felaktiga färger och exponering kan återställas.

Vi redigerar även dina filmer digitalt och klipper bort oönskade partier med exempelvis suddigt innehåll eller över-/underexponerade partier. Utöver detta ingår även valfri text i menyn för varje film på DVD-skivan (exempelvis ”Sommaren 1975 – Midsommar”). Du får även valfri text på skivan och omslaget. Omslaget är av samma typ som till köpfilmer.

Rengöring
Vi handtvättar dina smalfilmer två gånger med rengöringsvätska godkänd av Kodak. Det är givetvis en skonsam och riskfri process för dina filmer. Fördelen med att tvätta filmerna är att du slipper se smuts som ”dansar omkring” på filmen. Dessutom försvinner avlagringar som har uppkommit under årens lopp, och dina filmer får istället en skyddande beläggning.

Svar: Det beror på att vi färgkorrigerar alla filmer manuellt både optiskt och digitalt, ruta för ruta, samt använder marknadens bästa skanner för smalfilm. Vi vill inte konkurrera med pris utan med hög kvalité, vilket gör att våra priser inte kan jämföras med företag som inte utför en avancerad färgkorrigering eller som filmar av från en duk.

Svar: Nej, samma minutpris gäller oavsett filmens längd. Om någon skarv har gått sönder skarvar vi filmerna utan extra kostnad.

Svar: Vi får ofta frågan varför man ska välja att överföra sina filmer till USB istället för att bara ta till DVD. Det finns två stora anledningar till att vi rekommenderar USB istället för endast DVD.

1. Bättre bildkvalitet
Skärpan på gamla smalfilmer är uppbyggd på ett helt annat sätt än modern digitalteknik. Det gör att DVDs filmformat inte klarar av att återge smalfilmer till sin fulla rätt, utan man tappar både skärpa och färger. Vid överföring till HighDef på USB så sätter inte formatet några begränsningar utan du får ut allt som dina gamla filmer innehåller.

2. Enkelt och framtidssäkert
Genom att du får dina filmer på USB kan du enkelt titta på dina filmer direkt i din dator och enkelt kopiera filmerna till släkt och vänner. Det går dessutom utmärkt att redigera filmerna i ett modernt redigeringsprogram.

Om du inte har möjlighet att spela upp USB-minnen på din TV utan endast DVD, rekommenderar vi att du väljer både USB och DVD. Då har du ett alternativt du enkelt kan titta på nu, och ett format till framtida behov. Du betalar då endast 99 kr extra per DVD-skiva.

Svar: Nej dina filmer utsätts inte för några risker. Vi är experter på att hantera gamla filmer och har en välutvecklad process när vi hanterar dina filmer. Vätskan som vi använder vid smalfilmsrengöring är godkänd av Kodak. När vi därefter skannar dina filmer används en modern filmskanner som inte använder filmens perforering, utan allt sköts med laser och mjuka gummidelar. Skannerns ljuskälla blir dessutom inte varm, vilket gör att risken för att bränna hål på filmen inte existerar.

Svar: Ditt ljud kommer med och det kostar inget extra.

Videoband:

Svar: När vi digitaliserar dina videoband använder vi noggrant utvalda videospelare av hög kvalité som är avsedda för professionell användning. Detta gör att vi får ut en bättre och stabilare bild än vad som är möjligt med en vanlig hemmavideo.

Vi har dessutom ett stort antal olika spelare som gör att vi nästan alltid hittar en spelare som ger dina band en riktigt bra bild. Vi använder alltid lämpliga filter och extern TBC. Våra maskiner genomgår även kontinuerlig service och rengöring. Allt detta gör att vi kan lova dig en så hög kvalité som möjligt där bara ditt ursprungsband sätter begränsningarna. Vår personal är dessutom experter på just digitalisering och kan direkt se vad som är fel och vad som går att förbättra.

Vi utför ingen redigering av videoband förutom att klippa bort eventuella TV-program i slutet av bandet som inte hör till dina egeninspelade filmer. Det ingår även valfri text på skivan och ett hårdplastfodral med valfri text utan extra kostnad.

Tillval – färg & brusreducering
Som tillval erbjuder vi även en tilläggstjänst som innebär att vi manuellt övervakar och justerar färg och exponering för att få ut bästa möjliga kvalitet från dina videoband. Det gör att vi kan ljusa upp avsnitt som är för mörka och vid behov även justera färger. Det ingår även en avancerad brusreducering som gör att detaljer framträder tydligare.

Svar: Vi rekommenderar att du väljer USB då det är ett mer framtidssäkert format. Det är dessutom enklare att göra egna kopior och du har även möjlighet att redigera dina filmer. Om du idag har lättare att titta på DVD-skivor än USB brukar vi rekommendera att du väljer både DVD och USB.

Svar: Detta är en tjänst som vi är helt ensamma om i Sverige. Det är en speciell maskin som banden körs igenom som tvättar banden. När banden tvättas försvinner beläggningar och smuts som riskerar att försämra kvalitén vid överföring. Kostnaden per band är 100 kr vilket är en överkomlig summa för att få ut högsta möjliga kvalité. Vi har möjlighet att rengöra följande typer av band: Hi8, VHS, VHS-C & Video 8.

Svar: Om ditt band har gått sönder så att det inte går att spela kan vi hjälpa dig att laga bandet. Vi kan laga band oavsett om de har gått av eller om de har blivit tilltrasslade. Om du väljer att samtidigt överföra ditt band till digitalt format är kostnaden för bandlagning 300 kr. Vill du bara ha bandet lagat är kostnaden 400 kr.

Övrigt:

Svar: För att själv ha möjlighet att redigera dina filmer i en dator och byta ordning, klippa bort sekvenser m.m. måste filmerna vara i ett särskilt format anpassat för redigering. För dig som använder PC rekommenderar vi Adobe Premiere Elements. Om du använder Mac kan du använda det inbyggda iMovie. Om du önskar ett mer avancerat program rekommenderar vi dock Final Cut Express.

Vill du ta med en egen hårddisk tillkommer en avgift på 300 kr. Du kan också köpa din hårddisk genom oss. Se vår prislista för prisuppgifter.

Att välja format kan vara en djungel. Vår kundtjänst på telefon 010-10 19 160 hjälper dig gärna!

H264 – Vårt standardformat som vi rekommenderar till nästan alla
Detta är ett modernt, avancerat filformat som vi rekommenderar till alla typer av smalfilmer och videoband idag. Filformatet fungerar lika bra för HighDef filer som för vanliga filer och är kompatibelt med både PC och MAC. Som standard levererar vi våra H264-filer på USB-minnen. H264 fungerar lika bra om du bara vill enkelt kunna titta på dina filmer, som om du vill redigera dina filmer i ett modern redigeringsprogram.
Om du är osäker på vilket format du vill ha rekommenderar vi detta.
Filstorlek:
Smalfilm
720p: 105 mb
1080p: 145 mb
2k: 180 mb (Endast 16 mm film)

Videoband – 1 minut = ca 50 MB – 1 timme = 3 GB

AVI/Quicktime (DV-codec)
Ett utrymmeskrävande alternativ som trots det fungerar bra även i lite äldre redigeringsprogram och datorer. Tänk på att säga till om du har PC eller Mac vid inlämning.
Filstorlek:
1 minut = ca 220 MB – 1 timme = 13,5 GB

MPEG-2
Fungerar endast på PC och lämpar sig inte lika väl för redigering som AVI/Quicktime. Det kräver dessutom ett modernt redigeringsprogram och en relativt ny dator. Filerna blir dock betydligt mindre, vilket gör det möjligt att lägga filerna direkt på DVD-skivor. Detta är ett format som vi inte rekommenderar idag, om möjligt välj istället H264.
Filstorlek:
1 minut = ca 50 MB – 1 timme = 3 GB

ProRes 422 – HighDef (Gäller endast smalfilm)
För dig som vill ha dina smalfilmer i HighDef. Fungerar lika bra i PC som Mac. Tänk på att det krävs en kraftfull dator och redigeringsvana för att kunna hantera ProRes-filer.
Filstorlek:
1080p: 1500 mb
2k: 3000 mb (Endast 16 mm film)

Svar: Här följer en lista över alla format vi kan ta emot. Om du har ett format som inte finns i vår lista, kontakta oss så kanske vi kan hjälpa dig ändå.

Smalfilm (även ljudfilm):
8mm, Super 8, Singel 8, Dubbel 8 och 16mm

Videoband (NTSC, SECAM & PAL):
8mmBetacam SPBetacam SXBetamaxDigital8Digital BetacamDVCAMHDVHi8microMVminiDVMPEG IMXU-maticVideo8Video 2000VHS-CVHS och S-VHS.

Foto/Dia:
35mm negativ, 120/220mm negativ, diabilder, APS-negativ och pappersbilder.

Ljud:
78-varvare, DAT-Band, EP-Skiva, Grammofonskiva, Kassettband, LP-Skiva, Magnetofonband, Maxisingel, Mikrokassett, MiniDisc, Minikassett, Rullband, Singelskiva, Steno-kassett, Stenkaka och Vinylskiva

Övrigt:
DiskettHårddiskkameraMiniDVD & LaserDisc

Svar: Som ett familjeföretag sedan 1993 kan vi stå bakom våra tjänster till 100%, och känner oss stolta över vad vi kan erbjuda dig som kund. Vi hanterar allt inlämnat material med samma omtanke som om det vore våra egna släktklenoder. Vi vet att vår bästa reklam är att du blir så nöjd efter att ha anlitat oss, att du rekommenderar oss till dina vänner och bekanta.

Svar: I priset ingår inte bara själva DVD-skivan utan även arbetet med att framställa omslag, tryck på skivan och hårdplastfodral. Dessutom använder vi skivor av högsta kvalitet vilket gör skivorna dyrare än de du hittar ute i butikerna. Du kan inte lämna in dina egna skivor. Vi använder bara våra egna skivor för att kunna garantera högsta kvalitet på det arbete vi utför.

Svar: Det korta svaret är ”helst inte”. Det beror på att vi måste hålla en hög säkerhet i våra system för att inte riskera våra kunders filmer. Det gör att vi har särskilda stationer där vi först måste viruskontrollera innan vi kan koppla in USB-minnen eller hårddiskar som kommer från kund. Om du av någon anledning måste använda ditt eget USB-minne eller hårddisk tillkommer en kostnad på 300 kr.

Svar: Vårt mål är att alla våra kunder ska bli nöjda. Vi anser oss också vara bland de bästa i Sverige på det vi gör.

Vi har därför en Nöjd kund-garanti. Garantin går ut på att du får tillbaka dina pengar om du inte är nöjd.

Om vi, trots upprepade försök, inte kan göra dig nöjd och du kan hitta någon annan i Sverige som får fram ett bättre resultat, då får du pengarna tillbaka.

Svar: Ja det går alldeles utmärkt. Allt material ska dock skickas direkt till vår produktionsavdelning.
Postadress:
BGA Videoproduktion
Utmarksvägen 2
802 91 Gävle

Vi ser helst att du skickar dina filmer som REK eller paket, då risken för att det ska försvinna i posthanteringen minimeras, samt att vi får en kvittens på att vi har hämtat ut materialet. Bifoga en lapp med ditt namn, adress och telefonnummer. Vi ringer alltid upp dig när vi har fått ditt material för att gå igenom vad du vill ha gjort.

Svar: Vår normala leveranstid är 3-4 veckor på alla typer av jobb. Om du behöver ditt material snabbare så kan vi alltid ordna det. Generellt sett kan vi ha ditt jobb klart inom 1-5 dagar om så önskas, men då tillkommer en expressavgift på 10% av ordervärdet (lägst 300 kr).

Läs mer om våra leveranstider under julen här >

Svar: Ja det gör vi. Genom vår samarbetspartner Nordea Finans erbjuder vi avbetalning direkt i våra butiker. –Läs mer

Svar: Vi tar bara betalt om vi kan överföra ditt band, så är bandet tomt eller förstört så betalar du ingenting (med undantag för lagning och rengöring av videoband).